Pasgeleden zag ik online een artikel voorbijkomen met de 10 must-sees in Nederland. Toen besefte ik dat ik al veel verre landen en wereldwijde bezienswaardigheden heb gezien, maar toch nog maar weinig sights heb gezien in ons koude kikkerlandje. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik bijvoorbeeld nog nooit in de Keukenhof of in Volendam ben geweest. In 2016 moet daar maar eens verandering in komen. Om maar lekker dichtbij huis te beginnen bracht ik een bezoek aan het witte stadje Thorn in Limburg!

Waarom zijn de gebouwen in Thorn wit?
Om iets meer te begrijpen van hoe dit dorpje aan zijn witte kleur komt, is een klein geschiedenislesje wel op zijn plaats. Thorn, ook wel het witte stadje genoemd, ligt in Midden-Limburg aan de oevers van de rivier de Maas. Het dorp werd ooit door de Romeinen gesticht en vervolgens kwam het in handen van de Fransen onder leiding van Napoleon. Napoleon voerde een belastingstelsel in waarbij een inwoner van Thorn belasting moest betalen op basis van het aantal ramen dat hun woning telde. Meer ramen betekende meer belasting. Dus wat deden de inwoners van Thorn? Die metselden massaal de ramen dicht en om te zorgen dat hun half dichtgemetselde woningen er toch mooi uitzagen, verfde men de huizen wit. Zo ontstond het witte dorpje Thorn!

Wat te doen in Thorn?
Wandelen, rondstruinen en de prachtige witte gebouwen bewonderen, dat is toch wel eerste wat je doet bij een bezoek aan Thorn! Je kunt bij de VVV diverse wandelroutes in het dorp en de regio halen, maar ik vind het leuker om zelf op de bonnefooi rond te struinen. Loop door de kleine steegjes, bewonder de historische witte panden en neem veel mooie foto’s! Thorn beschikt ook over de grote historische Sint-Michaëlkerk die zowel van buiten als vanbinnen een bezoek waard is! Verder is Thorn ook gewoon een leuk dorpje om een dagje door te brengen. Het stikt er van de terrassen in oude pandjes met een bourgondische sfeer. En je vindt er vele leuke kleine lokale boetiekjes en winkeltjes die snuisterijtjes aanbieden. De mensen zijn vriendelijk en er heerst een gezellige sfeer!

Met de boot naar Thorn
Vanuit Thorn kun je ook met een boot een rondvaart op de rivier de Maas maken. Zo kun je bijvoorbeeld met de boot naar Roermond, Wessem of Stevensweert. Of maak je boottochtje wat spectaculairder en ga door de sluizen bij Linne. Onderweg kun je uitstappen en op je eigen gemak rondkijken om vervolgens weer een volgende boot te nemen terug naar Thorn. Zelf vind ik het ook leuk om een wandeling te maken in de buurt van Thorn. Ik genoot van mooie uitzichten over het water, stukken bosgebied en vele begroeide akkers. Op het einde kun je dan in Thorn een terrasje pakken voor een stukje Limburgse vlaai of een biertje!

Thorn ligt op ongeveer een half uurtje rijden van mijn woonplaats en toch kom ik er maar zelden. Eigenlijk heel jammer, want het is zo’n leuke plaats. Maar nu is de eerste Nederlandse bezienswaardigheid afgecheckt!
Next up: de Keukenhof en de bloembollenvelden van Lisse!

Thorn: het witte dorpje in Limburg

Berichtnavigatie