Een aantal jaren geleden heb ik een half jaartje in Johannesburg gewoond en ik heb er de tijd van mijn leven gehad! Johannesburg staat natuurlijk niet bovenaan het lijstje van leukste en veiligste steden van Zuid-Afrika, vandaar dat reizigers vaak erg twijfelen over het wel of niet bezoeken van deze stad. Hierbij mijn ervaringen met Johannesburg!

Het leven is anders…
Ja, ik moet toegeven: Johannesburg is niet super veilig. Wonen in deze stad houdt in dat je continue na moet denken over veiligheid. Je moet je bewust zijn van het feit dat het in Jo’burg niet zo veilig is als in Nederland. Alleen over straat lopen is niet zo’n goed idee, ’s avonds in je auto rondrijden is niet altijd even safe en sommige wijken moet je sowieso ten alle tijden mijden. De eerste keer dat ik in Jo’burg de straat op ging, was ik bang dat ik voordat ik bij de winkel was al beroofd zou zijn, maar zo erg is het helemaal niet. Je went eraan… Voor het raam van je huis zitten tralies en bij de uitgang van je wooncomplex staat een bewaker met geweer. Dat is anders leven dan in Nederland, maar dat betekent niet dat het in Johannesburg minder leuk is!

Township Soweto
Johannesburg is denk ik één van de beste plekken van het land om te bezoeken wanneer je interesse hebt in de geschiedenis van het land, de apartheid en Nelson Mandela. In Jo’burg zelf ligt het Apartheidsmuseum. Ik vond dit echt één van de meest indrukwekkende musea die ik ooit heb bezocht. Bij de ingang krijg je een zwart of wit toegangskaartje en wordt je op basis van die kleur gescheiden van andere bezoekers. Het voelt echt heel gek om zo, al is het maar voor korte tijd, een beetje te voelen hoe de apartheid geweest moet zijn. Net buiten Johannesburg ligt het township Soweto. Hier wordt je met de neus op de feiten gedrukt wat het betekent als je minder geld hebt in de metropool Johannesburg. Heftig, maar ook real life. Van aapjes kijken houd ik zelf niet, maar met een bezoek aan dit township steun je wel de lokale bevolking door middel van uitgaven aan eten, drinken en wellicht souvenirs. Ook in Soweto heb je een aangrijpend museum: het Hector Pieterson Museum. Daarnaast is het huis van Nelson Mandela een echt must-do in Soweto!

Shoppen!
Jo’burg vind ik ook een echt shopwalhalla. Omdat het buiten op straat niet altijd even safe is, zijn er talloze enorm grote shopping malls in deze stad. Je kunt je makkelijk een halve dag of nog langer vermaken in deze winkelcentra. Sowieso is shoppen redelijk cheap gezien de wisselkoers tussen de Rand en de Euro. En daarnaast vind je in de meeste malls ook nog tientallen restaurants en vaak ook een bioscoop of een bowlingbaan. Het meeste bizarre complex is Monte Casino waar je je bijna in Italië waant tijdens het eten en gokken!

Waar te verblijven?
Een van de veiligste wijken van Johannesburg en daarmee ook de wijk met de meeste hotels is Sandton. Dit is een prima plek om een aantal nachten te logeren. Het is er redelijk veilig waardoor je overdag (mits je alert bent) ook over straat kunt lopen. Hillbrow en Central Business District zijn wijken waar je beter niet kunt komen en op z’n minst zeer op je hoede moet zijn. Dichtbij de OR Tambo luchthaven liggen ook meerdere hotels, die vooral handig zijn als je maar één nachtje in de stad wilt verblijven en op doorreis bent. Johannesburg is overigens een ruim opgezette stad waar je overal makkelijk met de auto kunt komen!

Johannesburg: wel of niet doen?

Berichtnavigatie