Een reis naar India en in het bijzonder een bezoek aan de Taj Mahal stonden lange tijd op mijn bucketlist. Toen ik een tijdje terug twee weken vakantie kon nemen, besloot ik na wat online onderzoek een reisje India te plannen. Eindelijk kon ik zowel India als de Taj Mahal van mijn bucketlist schrappen 🙂

Een van de zeven wereldwonderen
De Taj Mahal is begin 17e eeuw gebouwd als mausoleum voor de toenmalige heerser en zijn vrouw. Het gebouw is helemaal opgetrokken uit wit marmer. De ligging is fantastisch; aan de rivier met goed onderhouden symmetrische tuinen. Wat weinig mensen weten is dat de Taj Mahal nog twee bijgebouwen heeft die aan weerszijden gebouwd zijn. Deze gebouwen zijn niet in wit marmer maar in rood-bruine steen gebouwd, waardoor ze voor een mooi contract zorgen. In 2007 werd dit spectaculaire en markante gebouw verkozen tot één van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen!

Mijn ervaring met de Taj Mahal
Mijn bezoek aan de Taj Mahal is niet goed in woorden te omschrijven. Ik was flabbergasted en overwhelmed zoals ze dat in Engeland zouden zeggen. Sprakeloos! Het was echt fantastisch om dit zo bekende gebouw dan eindelijk in het echt te zien. En ik moet zeggen dat het zien van de Taj in het echt zeker niet tegenviel. De historische poorten met groene grasvelden zorgen al voor mooie kiekjes terwijl je nog niets aan echt binnen bent. Toen ik dan uiteindelijk door de laatste poort liep en de Taj Mahal voor me opdoemde vond ik dat zo bijzonder. Natuurlijk maakte ik de bijna standaard foto’s van de Taj met op de voorgrond de symmetrische wateren en tuinen en een selfie met het marmeren gebouw op de achtergrond kon ook niet uitblijven. Eenmaal bij het gebouw zelf aangekomen vielen me de details van de versieringen op het marmer erg op. Super mooi gemaakt en erg indrukwekkend om binnenin de Taj rond te lopen en de graven te zien. Buiten genoot ik nog even van de spelende aapjes en het uitzicht over de rivier. Teruglopend naar de ingang bleef ik maar achterom kijken om toch nog even te genieten. Ik kan je een bezoek aan de Taj Mahal dan ook 100% zeker aanraden!

Tips voor een bezoek aan de Taj
De Taj krijgt per jaar door miljoenen bezoekers, dus stel je er van tevoren maar op in dat het druk, druk en nog drukker is. Je zult de Taj echt niet voor jezelf alleen hebben. Er zijn een paar momenten op de dag waarop het minder druk is. Aanrader is om de Taj meteen s’ ochtends bij zonsopgang te bezoeken. Dus om 5.00 uur je bed uit, in een tuktuk springen en op naar het wereldwonder. Voordeel hiervan is dat bezoekers die niet in Agra overnachten dit tijdstip sowieso niet kunnen halen en voor veel andere bezoekers is dit tijdstip gewoon te vroeg. Wanneer je door de eerste poort bent, kun je het beste direct doorlopen naar de tweede poort van waaruit je de Taj bereikt. Hoe eerder je daar bent, hoe rustiger het is. Later kun je altijd nog het stuk tussen beide poorten bezichtigen als je wilt. Wanneer het niet bewolkt of mistig is, heb je op dit tijdstip van de dag een mooie lichtinval van voren op de Taj. Een ander goed tijdstip voor een bezoek is net voor sluitingstijd wanneer de zon alweer een beetje onder aan het gaan is. Je kunt mooie plaatjes schieten van de Taj met de ondergaande zon en het is tevens niet meer zo druk op dit tijdstip van de dag. Een belangrijke tip is dat je al je spullen moet achterlaten in het hotel. Je mag namelijk bijna niets mee naar binnen nemen. Geen reserve batterijen, geen eten, geen vloeistoffen (behalve het flesje water dat je bij de ingang krijgt), geen sigaretten en aansteker en geen reisgidsen. Ik bezocht de Taj dus enkel met mijn camera en telefoon in mijn hand en verder niets!

Wereldwonder: Taj Mahal

Berichtnavigatie