IJsland, dit land op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Amsterdam, lijkt wel een totaal andere wereld. Tijdens mijn tripje naar IJsland heb ik meerdere malen het gevoel gehad dat ik op een andere planeet was beland. Dit is echt een enorm divers land met zeer bijzondere landschappen!

Golden Circle
Een van de eerste dingen die me opvielen was dat IJsland nauwelijks bomen en begroeiing kent, het is er vlak en weids met mooie uitzichten. De Golden Circle is natuurlijk een verplichte must-do wanneer je in dit land bent. Een enorme waterval, een spuitende hete geiser en een wandelingetje door de twee tektonische platen van twee continenten. Vooral dit laatste vond ik een bijzonder mooie plek met de opkomende zon over het water, schattige historische huisjes en overal bruggetjes en paadjes om te ontdekken. Mijn fotocamera had geen moment rust 🙂

Buitenaards zwart strand
De Golden Circle is mooi om te zien, maar ook wel erg toeristisch. Overal waar je komt staan enorme busladingen toeristen naast je te dringen voor een selfie met hun selfiestick. Het wat meer afgelegen deel in het zuiden van IJsland beviel me daarom toch net iets beter. Echt een aanrader is Reynisdrangar waar je je ogen uitkijkt vanwege de bijzondere rotsformaties. Het lijkt wel of iemand met een hakbijl zich hier dagen heeft uitgeleefd, want de stenen zijn zo nauwkeurig en precies uitgehakt, maar dit is puur natuur. De basalt rotsen die oprijzen uit zee in combinatie met het zwarte zand zorgen voor een magisch en bijna buitenaards effect!

Roadtrippen
Rijden in IJsland is niet moeilijk, de wegen zijn goed onderhouden en de bezienswaardigheden zijn duidelijk aangegeven. Buiten Reykjavik kent IJsland geen snelwegen, hou dus rekening met 80-wegen die al slingerend door het landschap gaan. In de auto zitten in dit land is echter geen straf, het landschap trekt langzaam aan je voorbij en veranderd ieder half uur. Onderweg word je keer op keer getrakteerd door weer een waterval, van klein tot groot en van toeristisch tot onbekend. Het is het altijd waard om even een stop te maken. Bizar zijn de lava-gesteenten van erupties van vulkanen die inmiddels geheel begroeid zijn met mos. Alweer leek IJsland wel een andere planeet!

Blauwe ijsschotsen
De Jokulsarlon Glacier Lagoon is een gletsjer die uitkomt in een meer en waar langzaam stukken ijs vanaf brokkelen en met een enorme plons in het water belanden. Vervolgens komt dit meer met zijn ijsschotsen weer uit in zee. Dit was voor mij echt het hoogtepunt van de IJslandse natuur. Ik ben in heel wat landen geweest maar zoiets heb ik nog nooit gezien. Het uitzicht over de gletsjer, het ijs en het meer is blauw, echt ijsblauw. Her en der zwemmen, duiken en spelen de zeehonden in het water tussen de stukken ijs. En dan drijven er langzaam losse ijsschotsen richting zee die in de branding heen en weer worden gegooid door het water. Soms belandt er een op het pikzwarte zand. Echt bizar weer!

Het Noorderlicht
En natuurlijk is een reisje naar IJsland in de winter niet compleet zonder het Noorderlicht. Het is altijd een gok of je dit natuurlijk fenomeen kunt zien. De voorspellingen voor de plek waar ik was waren gedurende de dag erg goed, dus ik was vol goede moed. Echter bleek het bij aankomst volledig bewolkt te zijn. Geen sterretje aan de hemel te zien, maar wonder boven wonder klaarde het na een uurtje op. En ja hoor, niet veel later was daar het Noorderlicht. Het groene licht danste door de lucht en her en der was zelfs een spoor van oranje/paars te zien. Wow, een moment om niet snel te vergeten!

Bijzonder en buitenaards IJsland

Berichtnavigatie