Voor mijn vertrek naar India werd ik vaak gewaarschuwd met ‘you love it or you hate it’. Vrienden en familie vroegen zich af waarom ik naar India wilde; daar was het toch voornamelijk erg vies en druk. Met mijn hang naar avontuur en mijn interesse in andere culturen besloot ik al snel gewoon te boeken en te gaan! We zien wel wat ik ervan vindt dacht ik nog….

Kleurrijk, chaotisch, vriendelijk, hectisch, interessant, druk, indrukwekkend, mooi en lekker eten. Heilige koeien, overal mensen, klingelende bellen in tempels, gezang op straat, kleurrijke gewaden overal waar je kijkt, tuktuks, fietsen en auto’s die elkaar voordringen op de weg, de geur van eten van de vele straatkraampjes, chaotische markten, opdringerige verkopers, oases van rust bij de tempels en paleizen, een praatje hier en een foto daar. Om India te beschrijven schieten woorden te kort! En India is alles tegelijk!

Je staat een oud fort te bewonderen en luistert aandachtig naar de gids, terwijl een Indiase familie links van je de aandacht probeert te trekken. Of je even met hen op de foto wilt gaan? Na één foto, volgt de 2e familie en de 3e en mis je de helft van het mooie fort dat je wilde bezoeken…
Loop je op straat en wil je net bij een straatkraampje een lekkere samosa kopen, komt er net een loslopende koe op je af die net naast je even een hoopje legt…hmm heerlijk zo die samosa! Sta je in een winkeltje de mooiste zijden en pashmina sjaals te bekijken die je ooit hebt gezien en wanneer je naar buiten stapt, sta je meteen in een vieze straat waarbij je bijna vergast wordt door de zwarte uitlaatgassen. India is echt het land van de tegenstellingen. Het ene moment geniet je ontzettend van de mooie tempels en bouwwerken, de overheerlijke Indiase curries of de rituelen van hun cultuur. En een half uur later erger je je aan de opdringerige mensen, de viezigheid en de overal aanwezige chaos.

Toch denk ik dat voor mij de positieve herinneringen de boventoon voeren ten opzichte van de negatieve belevenissen. Ik maakte voor de eerste keer in mijn leven een ritje met een heteluchtballon, liep door de supermooie roze stad Jaipur, at bij verschillende straatkraampjes in Delhi, bekeek talloze forten en paleizen die toch allemaal weer uniek en bijzonder zijn, leerde meer over de super interessante culturen van het hindoeïsme en het boeddhisme, ik verplaatste me met de lokale trein, de tuktuk en de fietsriksja, ik zat in een bootje varend over de heilige rivier de Ganges en ik zag de o zo gave en indrukwekkende Taj Mahal!

India, you love it or you hate it…of misschien een beetje van beide?!

India: you love it or you hate it…

Berichtnavigatie