Nederland

Een maand lang geen afspraken plannen, leven zonder agenda en alleen doen waar je op dat moment zin in hebt! Dat was mijn doel voor de maand maart. Maart is inmiddels alweer voorbij, vandaar even een korte terugblik op mijn maand-zonder-agenda experiment.

Ten eerste wil ik kwijt dat deze maand voor mij heeft gediend als een soort eye-opener en dat het me over het algemeen erg goed is bevallen! Ik kwam tot het besluit om een maand zonder agenda te leven, omdat ik vaak 7 dagen per week afspraken had waardoor ik het gevoel had geleefd te worden. Geen tijd voor spontane acties, of even tijd voor jezelf. Dit wilde ik veranderen in de maand maart door een maand lang niets in te plannen en alleen maar last-minute afspraken te maken. Gewoon op het moment zelf kijken of je zin hebt om iets te gaan te doen of niet. Ik vroeg me voornamelijk af of dat wel lukken in het zeer structurele en geplande Nederland.

Wat ging TOP:
– Vrienden en vriendinnen namen echt de moeite om te begrijpen waar mijn maand-zonder-agenda vandaan kwam en ze deden ook echt moeite om last minute af te spreken. Ik kreeg vriendinnen op de thee, ging meerdere malen wandelen met vriendinnen, heb heerlijk sushi gegeten met vriendinnen, nam familie mee uiteten, dronk wijntjes met vrienden en ging spontaan langs bij familie en mocht blijven lunchen. Thanks for that!
– Toen ik begon aan de maand zonder afspraken was ik een beetje bang dat ik ieder weekend thuis op de bank belandde omdat ik van tevoren niets had afgesproken en er last minute niets meer geregeld zou kunnen worden. Dit viel me echt 100% mee. Ik heb me totaal niet verveeld in maart!
– Ik heb onwijs leuke dingen gedaan in maart! Doordat niet alles van tevoren vast stond was er meer ruimte voor spontaniteit en ook voor het ontdekken van nieuwe dingen. Zo ben ik naar een feestje geweest in een stad aan de andere kant van het land waar ik bijna niemand kende, verkende ik het witte stadje Thorn, ging ik kijken naar een wedstrijd op het hoogste handbalniveau en bezocht ik eindelijk eens die nieuwe koffiebar in mijn dorp. Dat zijn dingen die ik normaal niet zo snel zou afspreken. Ik merk dat wanneer dingen langer van tevoren worden gepland je vaak voor jou ‘standaard’ dingen doet en in ‘standaard’ locaties afspreekt. Dat was wel een grote verassing voor me, want ik had niet gedacht dat ik dit zou concluderen na een maand-zonder-agenda. Het ontdekken van nieuwe dingen wil ik er dus zeker in houden!
– En last but not least: ik heb in maart niet het gevoel gehad dat ik geleefd werd door mijn agenda. Ik heb me niet continue gehaast, het voelde vooral rustig. Gewoon doen waar je zin in hebt zonder dat iets moet. Heerlijk!

En wat was er dan minder leuk…
– Sommige vrienden heb ik minder gezien dan in andere maanden, omdat last minute afspreken toch wel lastig bleek soms.
– Aangezien ik op doordeweekse avonden niets van tevoren afsprak, merkte ik dat ik veel avonden lang heb overgewerkt. Het was erg druk op kantoor en als je dan toch ’s avonds geen afspraken hebt kun je net zo goed even doorwerken. Er is toch geen reden om weg te moeten.
– Het omschakelen van het heel druk hebben tot het niets plannen is wel lastig. Opeens zie je een weekend voor je opdoemen waarin niets gepland staat. Even was ik bang dat ik het weekend in m’n uppie door moest brengen, maar gelukkig werd er altijd last minute weer iets gedaan!
– Sommige afspraken kun je niet last minute maken. Zo kreeg ik een uitnodiging voor een babyshower van een vriendin. Tja, zeg je dan dat je niks wilt afspreken en op die dag zelf wel ziet of je komt. Dat is natuurlijk niet erg aardig, zeker gezien het krijgen van een baby misschien wel het belangrijkste moment in haar leven is.

Hoe nu verder?
Ik ben echt super blij dat ik dit experiment heb gedaan! Het heeft me duidelijk gemaakt dat last minute dingen afspreken echt wel kan in Nederland! Nu april weer is aangebroken is mijn maand-zonder-agenda ook weer voorbij, maar ik wil wel actief bezig blijven met het niet-volplannen van mijn agenda. Ik ga daarom proberen een gezonde mix van geplande afspraken (zoals verjaardagen en babyshowers) en last-minute dingen (zoals een wijntje doen, samen eten en wandelen met een vriendin) te vinden!

Deel dit bericht!

Het resultaat van een maand zonder agenda

Post navigation


6 thoughts on “Het resultaat van een maand zonder agenda

  1. As zondag een hele gave kampioenschapswedstrijd op iets minder hoogste handbalniveau te zien, live in Bree-city 😉
    Leuke blog weer Lin!! Zou ook wel iets voor mij zijn, zo minder plannen enzo :)

  2. Wat een goed idee! Heel verstandig ook nog eens. En: wat een leuk blog. Doordat ik geen Facebook meer had, heb ik dit dus to-taal gemist. Ik ga je volgen!

    1. Hey Monique, Dank voor je reactie! Ik zag inderdaad al dat je weer actief was op Facebook, toch weer een account aangemaakt :) leuk! Mijn maand zonder agenda is echt een aanrader hoor! Leuk als je me volgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *