ZA

Bij Afrika denk je vaak aan wilde dieren, kale dorre vlaktes en kleine kindjes die rondrennen tussen rieten hutjes. Afrika heeft echter ook meerdere miljoenensteden met wolkenkrabbers, multinationals en gave bezienswaardigheden. Tijdens mijn reizen naar Afrika heb ik redelijk wat grote steden bezocht en ik moet zeggen dat ik dat altijd super vond. Vandaar hierbij een Top 5 van de gaafste Afrikaanse steden!

 • 5. Dakar - Senegal

  Voordat ik Dakar, de hoofdstad van Senegal, bezocht werd ik aan alle kanten gewaarschuwd voor deze gevaarlijke en vieze stad vol met zakkenrollers. Een beetje nerveus ging ik dan ook op ontdekkingstocht door de stad. Als eerste stond een bezoek aan de plaatselijke vers-markt op de planning; eten moet er immers ook zijn. De locals waren vriendelijk en verbaasd een ‘toerist’ te zien op de lokale markt. Toen ik de bakker niet kon vinden en hiervoor in mijn beste Frans een man aansprak, liep hij gewoon 5 minuten met me mee om de bakker aan te wijzen. En hij wilde er niet eens geld voor hebben! De rest van de dag bracht ik door met struinen door de stad, genieten van het mooie uitzicht over zee, shoarma eten in een Libisch tentje en mensen ontwijken op de enorm grote en hectische markt. Onveilig heb ik me geen moment gevoeld!

Afrikaanse steden - Dakar - Senegal
Afrikaanse steden - Dakar - Senegal

 • 4. Fez - Marokko

  Deze stad, bestaande uit honderden smalle steegjes, behoort tot de vier Koningssteden van Marokko. Ik besloot te beginnen met aan dagje sightseeën: de oude stadsmuur, het uitzicht over de stad, het paleis van de koning, de Joodse begraafplaats en een plaatselijke moskee. Er is hier genoeg te zien en te doen! Dag twee liet ik mezelf meevoeren de bekende medina (Marokkaanse markt) in. Ik verdwaalde in de kleine straatjes, werd bijna omvergelopen door een ezel en genoot van een heerlijk broodje falafel. Ik bekeek hoe men tapijten maakte, bezocht een edelsmid en liep bij de natuurapotheek binnen. Achter iedere deur of om elke hoek ontdek je weer iets nieuws en de sfeer is echt Marokkaans. En wat niet zo bekend is bij reizigers: de buitenwijken van Fez barsten van de hippe barretjes met jonge Marokkanen en heerlijk eten! Zeker een aanrader!

Afrikaanse steden - Fez - Marokko
Afrikaanse steden - Fez - Marokko

 • 3. Abuja - Nigeria

  Weer zo’n land waarvan men nerveus wordt en je voor gek verklaard als je vertelt dat je hier naartoe gaat. Voordat ik naar Abuja, de hoofdstad van Nigeria, ging was ik al een weekje op het platteland van Nigeria geweest en dat was me erg goed bevallen. Ik keek dus wel uit naar een bezoek aan de hoofdstad en ik moet zeggen dat Abuja mijn verwachtingen overtrof! Allereerst de mensen; die zijn zo onwijs behulpzaam en vriendelijk. Daar kan de gemiddelde Nederlander (en ikzelf) nog wel wat van leren J. Ik sliep met mijn tentje in het stadspark omgeven door barretjes, terrasjes en restaurantjes, vandaar dat ik vele uren doorbracht op de terrassen al bierdrinkend met de lokale Nigerianen. Echt super om zo de lokale bevolking te ontmoeten en te horen hoe hun leven in Nigeria is. Het plan was om één dag te blijven, maar dat werden er al snel vier J. Verder struinde ik markten af, kreeg ik meerdere huwelijksaanzoeken, at ik overheerlijk Frans gebak en werd ik rondgereden door de stad door de zeer vriendelijke manager van het stadspark!

Afrikaanse steden - Abuja - Nigeria
Afrikaanse steden - Abuja - Nigeria

 • 2. Bamako - Mali

  Gevaarlijke stad nummer…euh ik ben de tel kwijt. Bamako is de hoofdstad van Mali en veel in het nieuws in verband met aanslagen en corruptie. Misschien is het feit dat ik er mijn 30e verjaardag vierde de reden dat ik deze stad zo geweldig vind. Ik struinde over de lokale markt, kocht zelfgebakken koekjes van de dames op straat en werd verrast door het straatbeeld van Bamako. Het is echt een grote stad met gedeeltes met enorme gebouwen en moderne architectuur, terwijl even verderop een wijkje is met kleine hutjes en kraampjes. Je loopt door een miljoenenstad, maar het voelt niet als zodanig. De sfeer is goed en de bevolking vriendelijk! Aanrader om te bezoeken is de fetish markt met allerlei ingrediënten voor voodoo ceremonies, zoals apenkoppen, slangenhuiden en dode salamanders. Juk! Ik genoot van het uitzicht tijdens een boottocht over de rivier bij zonsondergang, nam deel aan de plaatselijke pub quiz en ik ging meerdere avonden flink stappen. Vandaar een welverdiende 2e plek voor Bamako!

Afrikaanse steden - Bamako - Mali
Afrikaanse steden - Bamako - Mali

 • 1. Kaapstad - Zuid-Afrika

  En op nummer 1 staat natuurlijk mijn favoriete stad ter wereld: Kaapstad! Ik ben er al meerdere malen geweest en iedere keer ontdek ik weer nieuwe dingen. Kaapstad is echt een wereldstad die alles heeft wat je reizigershartje begeert: supermooie stranden met een blauwe oceaan, moderne shoppingmalls, haventjes met veel terrassen en livemuziek, historische karakteristieke gebouwen met leuke en hippe koffie-barretjes en boetiekjes en honderden super goede restaurants! En dan heb ik het nog niet gehad over de omgeving van Kaapstad met mooie wegen glooiend door de bergen en langs de oceaan, het cellencomplex van Mandela op Robben Island en het bekende Kaap de Goede Hoop. Ik denk dat het binnenkort maar eens tijd wordt voor een specifieke blog over Kaapstad!

Afrikaanse steden - Kaapstad - Zuid-Afrika
Afrikaanse steden - Kaapstad - Zuid-Afrika

Deel dit bericht!

Top 5 gaafste Afrikaanse steden

Post navigation


2 thoughts on “Top 5 gaafste Afrikaanse steden

 1. Wat een vrolijke kleurtjes inderdaad 😉

  Mali heeft jarenlang op mijn bucketlist gestaan, maar is door lokale onrusten een beetje weggegleden. Ik moet me er weer eens in verdiepen, want het lijkt me een prachtig land.

  1. Mali kan ik je echt onwijs aanraden! Ik heb er een geweldige tijd gehad. Toen ik er was, was er internationaal gezien een ‘advice against travel’ toch heb ik daar helemaal niets van gemerkt. Hoe het er nu is na de recente aanslagen weet ik natuurlijk niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *