Geld

Twee keer in mijn leven heb ik een lange reis gemaakt; één keer van 7,5 maand en één keer van 1 jaar. En beide keren vond ik het super! Het gevoel dat je krijgt op zo’n lange reis is heel anders dan wanneer je een paar weekjes op vakantie bent. Je krijgt echt het gevoel van vrijheid, rust en niet moeten. Heerlijk!
Ik zou dat iedereen willen aanraden. Even geen druk van werk en huishouden, geen geplan van afspraken en overvolle agenda’s. Gewoon leven met de flow en doen waar je op dat moment zin in hebt en gelukkig van wordt!

Geld - tips om te sparen

Om langere tijd weg te zijn heb je natuurlijk een bepaalde buffer nodig qua spaargeld en dat houdt in: SPAREN. Hoeveel geld je nodig hebt hangt natuurlijk af van waar je naartoe wilt gaan en wat voor type reiziger je bent. Ik hou zelf wel van back-to-basic reizen. Luxe 5-sterren resorts zijn leuk voor één nacht maar hoeven voor mij echt niet. Wel wil ik op een bestemming alle dingen kunnen doen die ik wil doen. Toen ik de Victoria Falls in Zimbabwe bezocht, wilde ik super graag een helikoptervlucht boven de watervallen maken. Ook al kost dat 150 US Dollar, als ik toch daar ben dan wil ik ook de financiële mogelijkheden hebben om dat te doen!

Hierbij de belangrijkste 4 tips op een rijtje die mij hebben geholpen bij het sparen voor mijn lange reizen.

 • 1. Stop met kleine uitgaven

  Even een flesje drinken to go hier of een lekker broodje voor de lunch daar…het gaat zo makkelijk en het gebeurt zo vaak. Toch merk ik dat al deze kleine uitgaven als je ze bij elkaar optelt een mega-bedrag zijn waar je toch wel even van schrikt. En je kunt deze kleine uitgaven makkelijk vermijden. Drink thuis een kopje koffie (tja, dan is dat maar geen dubbele cappuccino met amarettosmaak) en neem je lunch mee vanuit huis. Dit bespaart je op jaarbasis zeker honderden en wellicht ook wel duizenden euro’s!

 • 2. Bekijk je uitgaven kritisch

  Ken je dat gevoel? Je bent in een winkel en ziet opeens een leuke sjaal hangen of een mooi sportshirt. Je ogen worden naar het rek getrokken en voor je het weet sta je met het artikel bij de kassa, terwijl je dit eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Vandaar dat ik mijn uitgaven kritisch bekijk. Voordat ik iets koop denk ik, heb ik dit echt nodig? Heb ik dit thuis niet al? En is de prijs-kwaliteitverhouding wel juist? Het beste zou eigenlijk zijn om weg te gaan uit de winkel en er even over na te denken en het even te laten bezinken. Wanneer je uren later nog steeds denkt het product nodig te hebben, kun je altijd teruggaan naar de winkel om het te kopen. Natuurlijk doe ik dat lang niet altijd, maar ik merk wel dat mijn spontane aankopen van leuke jurkjes, mooie oorbellen en gave tassen zo wel flink is gedaald.

 • 3. Ben creatief

  Zo af en toe ben je uitgekeken op je interieur en woonaccessoires en wil je iets nieuws voor in huis. In plaats van meteen naar de winkel te rennen probeer ik mijn appartement een nieuwe look te geven met spullen die ik al heb. Je hebt altijd op zolder nog wel dingetjes staan die je misschien toch niet zo leuk vond of die je gekregen hebt van familie. Probeer gewoon wat uit! Verplaats meubels, combineer accessoires en probeer gewoon andere indelingen en opstellingen uit. Wellicht verras je jezelf en ziet je woonkamer er opeens heel anders uit. En zo niet, ga dan even kijken wat je ouders of oma nog op zolder hebben staan en moet je toch iets kopen, check dan de kringloopwinkel voor leuke opknappertjes!

 • 4. Doe niet aan gadgets

  Er komen continue nieuwe gadgets op de markt waarvan de reclames (en ook je vrienden ja) je laten denken dat je die sowieso moet hebben. Niets is minder waar; je kunt goed zonder. Ik heb zelf helemaal niets met gadgets en geef daar dus absoluut geen geld aan uit. Een iPad, de nieuwste iPhone, flinke speakers voor je thuis-bioscoop of de nieuwste smart-TV komen bij mij het huis niet in. Ik red me prima met mijn 5-jaar oude TV en een kleine laptop en dat bespaart echt heel veel geld!

Deel dit bericht!

Dé tips om te sparen voor een jaar reizen

Post navigation


One thought on “Dé tips om te sparen voor een jaar reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *