Rotterdam

Als echte Afrika-liefhebber moest ik natuurlijk meteen naar het Wereldmuseum in Rotterdam om de tentoonstelling Afrika010 te bezoeken! Ik heb tijdens mijn reizen in Afrika menig museum met zowel stukken uit de geschiedenis van Afrika als moderne en hippe Afrikaanse kunst bezocht. Het Wereldmuseum zegt qua kunst een overgang van vroeger naar nu te hebben. Daar was ik dus wel benieuwd naar….

Rotterdam - Afrika010 - Wereldmuseum

Afrika010
Leuk weetje is dat wel 20% van de Rotterdamse bevolking Afrikaanse roots heeft. Afrika010 spreidt zich dan ook echt uit over de hele stad. Overal zie ik posters hangen met mooie vrouwen en beelden, er is een magazine uitgebracht met interviews en hippe Afrikaanse spots en andere musea gaan de komende maanden ook een gedeelte van hun ruimtes wijden aan Afrika.

Rotterdam - Afrika010 - Wereldmuseum

Wat kun je verwachten?
Ik moet bekennen dat ik meestal enkel musea bezoek in het buitenland wanneer ik iets wil leren over een bepaald land of volk. Aangezien ik een dagje in Rotterdam aan het sightseeën was, maakte ik een uitzondering voor de Afrika010 tentoonstelling in het Wereldmuseum. De tentoonstelling bestaat uit meerdere ruimtes (en zelfs meerdere verdiepingen) die ieder een eigen ‘doel’ hebben en ook een eigen sfeer uitstralen. Het begin is erg informatief en voor mij ook erg herkenbaar aangezien ik meerdere landen uit deze zaal zelf heb bezocht, zoals Ghana en Congo. Er staan enkele zeer gedetailleerde en indrukwekkende houten beelden. Het mooiste stuk vond ik een enorm groot masker / pak van veren uit Congo. Één verdieping hoger wordt de kunst inderdaad steeds moderner. De grafkisten in de vorm van een auto en een stuk groente zijn bijna te bizar voor woorden. Toen ik in Ghana was ben ik langs de weg eens gestopt om te kijken bij zo’n grafkistenmaker. Wat daar niet al te koop stond qua grafkisten: een mobiele telefoon, een tractor en een hond. Je zou er maar in begraven worden…

Rotterdam - Afrika010 - Wereldmuseum

Rotterdamse gebouwen als kapsel
Het leukste aan de bovenste etage van het Wereldmuseum vond ik toch wel de Afrikaanse kapsels gemaakt door een kunstenaar uit Benin. De kapsels stellen niet zomaar iets voor, nee ze zijn gemaakt naar de vorm van bekende Rotterdamse gebouwen, zoals de Markthal, de SS Rotterdam en het Centraal Station. Bijzondere kunst en zeker de moeite waard om te bekijken! Stel je voor dat je over straat gaat met een gevlochten Euromast op je hoofd. Wel uniek!

Deel dit bericht!

Afrika010 in het Wereldmuseum

Post navigation


2 thoughts on “Afrika010 in het Wereldmuseum

  1. Leuk! Ik ben ook nog van plan om te gaan. Leuk dat ze die grafkisten uit Ghana ook hebben. Ook al zou ik het inmiddels wel “gewend” moeten zijn, als ik het zie langs de weg kijk ik wel een beetje raar op. Een seconde later besef ik me dan dat het “maar” grafkisten zijn. Bijzondere mensen zijn het!

    1. Haha, ja die grafkisten zijn geweldig! Ik ben in Ghana eens op bezoek gegaan bij zo’n grafkistenmaker. Wat sommige mensen wensen qua kist is echt te bizar, maar wel weer eens iets anders dan de saaie kisten in Nederland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *